Helse & velvære

Sodexo ønsker å fremme en sunn livsstil gjennom balansert kosthold og trening. Din helse er ditt ansvar, men vi ønsker å legge til rette for deg. På denne siden kan du lese mer om hva Sodexo tilbyr.

Fysisk aktivitet gjør deg glad, sterk og effektiv!

Sodexo har en avtale med SATS hvor du får rabattert pris på medlemsskap. Les mer >

Sodexo har inngått avtale med flere helsesentre som kan hjelpe med muskel- og leddbehandling. Kostnaden dekkes av den enkelte, men vi har forhandlet fram gode priser. Les mer under rabatter og goder eller klikk på klinikknavnet under:

Naprapatlandslaget

Naprapatlandslaget tilbyd behandling på arbeidsplassen.

Pris per time med rabatt dersom arbeidsgiver dekker hele kostnaden: Oslo – 650 kr per time. I resten av landet er prisen 700 kr per time. For denne prisen kommer vi til arbeidsplassen deres og ordner selv alt av utstyr. Dere ordner et passende rom. Man beregner 2 behandlinger per time.

Pris per time med rabatt dersom arbeidsgiver og ansatte deler på kostnaden: 750 kr per time (gjelder hele Norge). Vi tar med oss bankterminal slik at de ansatte kan betale sin andel direkte der.

For bestilling: Ta direkte kontakt med den lokale klinikken.

Nemus

Nemus tilbyr også behandling på arbeidsplassen. Snakk med din leder som kan få mer informasjon fra HR

Bedriftshelsetjenestens oppgave er å arbeide aktivt for å redusere sykefraværet, gjøre ergonomiske vurderinger og bidra med innspill til AMU. De tilbyr også opplæring og kursing for ledere, verneombud og ansatte innenfor HMS-arbeid, sykefraværsoppfølging, stressmestring, trening og kosthold.

Unicare har egen legevakt som er åpen for alle ansatte. Her tilbys vaksinasjoner, akuttimer hos lege og psykolog og fysikalsk behandling uten ventetid. Dette tilbudet gjelder foreløpig kun Oslo. Vi gjør oppmerksom på at disse tjenestene må betales av medarbeider selv. 

Ta kontakt: Unicare Helse, Pilestredet 56, Oslo. Telefon: 23 29 21 00

De fleste har opplevd situasjoner som påvirker ens mentale helse en eller annen gang i løpet av livet. Mentale og psykiske problemer er blant de ledende grunnene til sykdom og funksjonsnedsettelse. Fysisk og mental helse er tett koblet til hverandre, og ivaretakelsen av begge aspektene prioriteres i Sodexo. Din psykiske helse påvirker hvordan du tenker, føler og oppfører deg i hverdagen, og det påvirker også hvordan man håndterer stress og utfordringer man møter på og hvordan man bygger og ivaretar sosiale forhold. Det er mye man kan gjøre for å påvirke sin psykiske helse for å kunne håndtere utfordringer bedre, eller bare for å kunne føle seg mer energisk og positiv.

Selv om det kanskje ikke føles slik mandag morgen så er det å gå på jobb noe av det mest positive du kan gjøre for helsen din. World Health Organisasjon oppsummerer det slik:

Arbeid gir fem typer psykologiske opplevelser som øker mental velvære og helse 

  • Tidsrammer: Fravær av faste rutiner og tidsrammer kan være en stor psykologisk byrde
  • Sosial kontakt: Gir mulighet til sosial omgang utover familien. 
  • Kollektiv innsats og følelse av mening
  • Sosial identitet: Arbeid er en viktig del av selvbildet sitt og måten man definerer seg selv 
  • Jevnlig aktivitet: Organisering av hverdagslivet

Sosial kontakt og kollektiv innsats og arbeid er spesielt viktige, dette gir folk mulighet til å jobbe sammen og sosialisere.

Her finner du ti tips som kan hjelpe deg å ta bedre vare på din egen og andres mentale helse. Ved å ta deg tid til å se gjennom disse punktene tar du det første steget til å styrke helsen din og få mest mulig ut av livet ditt.

1. Sett pris på deg selv 

Behandle deg selv med vennlighet og respekt. Sett av tid til å drive med hobbyer og prosjekter du trives med, eller  utvid horisonten din. Du kan for eksempel løse  kryssord, meditere, jobbe i hagen, ta dansetimer, lære deg å spille et instrument eller lære deg et nytt språk. 

2. Spis godt og drikk nok vann

Hjernen din behøver en god blanding av næringsstoffer og væske for å holde seg frisk og fungere godt, akkurat som andre organer i kroppen din. En diett som er god for din fysiske helse er derfor også bra for din mentale helse. 

3. Få mye søvn

Søvn er veldig viktig for din fysiske og mentale helse. Søvn hjelper oss å regulere kjemiske signaler i hjernen vår. Disse kjemikaliene er viktige for å kontrollere humør og følelser. Lite søvn kan derfor påvirke humør, energi, våre kognitive evner og evnene dine til å håndtere stress. 

4. Hold deg aktiv

Kropp og sinn er tett sammenkoblet, når du bedrer din fysiske helse vil du automatisk oppleve økt psykisk og emosjonell velvære. Fysisk aktivitet frigir også endorfiner; kraftige kjemikalier som gjør deg glad og gir energi. Jevnlig fysisk aktivitet kan gi bedre mental og emosjonell helse, redusere stress, forbedre hukommelse og gi deg bedre søvn.

5. Hold kontakten

Uansett hvor mye tid du bruker på å forbedre din mentale og emosjonelle helse vil du fortsatt behøve selskap fra andre for å føle deg bra. Det beste er så klart å holde kontakt med venner og familie ved å møte personer  i fysisk forstand, men om det ikke alltid er mulig kan man holde kontakten via telefon, tekstmeldinger eller andre kanaler. Hold kommunikasjonslinjene åpne: det er bra for deg! 

6. Omsorg for andre

Å hjelpe andre er ikke bare bra for de du hjelper; det er også bra for deg. Å være til hjelp for andre kan gi deg bedre selvfølelse og gjøre at du føler deg bra med deg selv. Å føle tilhørighet til en gruppe er viktig for din mentale helse. Dette kan gjøres for eksempel gjennom å gjøre veldedig arbeid for en lokal veldedighetsorganisasjon eller bare ved å være en hyggelig nabo, kollega eller venn. 

7. Ta deg tid til å le

Når vi ler produserer kroppen vår endorfiner; "gledeshormonet". Vi frigir også dopamin og serotonin, nevrotransmittere som styrker motivasjon og balanserer humøret vårt. Alle disse substansene kan hindre mentale sykdommer som depresjon og angst, og bedrer din generelle helse. Jo mer intens latteren er, jo mer kan dette påvirke helsen og psyken vår.

8. Ta en pause

Endring i omgivelser eller  tempo er bra for din mentale helse. Det kan være en fem minuttets pause eller en halvtimes lunsjpause på jobb, en kort meditasjonsøkt, en gåtur, en helgetur til et nytt sted eller andre ting. Noen minutter kan være nok til å hindre stress. Gi deg selv litt egentid. 

9. Håndter stress

Stress er ofte umulig å unngå, men å vite hva som trigger stress og vite hvordan man kan håndtere det er nøkkelen til å opprettholde en god mental helse. Prøv å ta kontroll over oppgaver og bekymringer ved å rangere de i lister. Når man bryter ned problemene i flere deler og skriver de opp opplever man ofte at de er mer håndterbare enn man først trodde. Prøv å unngå utsettelser og konfronter heller problemene dine direkte.

10. Be om hjelp

En av de viktigste måtene å holde seg mentalt frisk på er å akseptere og anerkjenne at man i perioder ikke føler seg så bra og å vite når man skal be om hjelp. Alle går gjennom perioder i livet hvor de ikke føler seg på topp, og det er ikke en skam å be om støtte fra andre om man føler seg nedfør eller stresset. Søk støtte hos en venn eller familiemedlem, arbeidsgiver eller legen din. 

På kontorene i Oslo, Stavanger og Gardermoen har vi massasjestoler med mentale treningsprogrammer som kan benyttes av alle medarbeidere mellom 8-16. 

Besøk hjemmesiden til Mindful by Sodexo for å få tips til en sunn livsstil med fokus på kosthold, mindfulness og trening. 

Mindful by Sodexo

Mindful by Sodexo

På nettsiden Mindful by Sodexo får du tips til en sunn livsstil med fokus på kosthold, mindfulness og trening.

Tilbake til toppen