Nytt fra Sodexo

Hold deg oppdatert!

Tar du vare på din mentale helse like mye som din fysiske helse?

04. april 2022

I april har vi fokus på mental helse i vårt HMS-årshjul, vi ønsker å sette fokus på mental helse og få deg som medarbeidere til å reflektere over hvordan du kan styrke din egen mentale helse.

Tar du vare på din mentale helse like mye som din fysiske helse?

Psykiske helsetilstander er blant de viktigste årsakene til usynlig funksjonshemming rundt om i verden. Sannsynligheten er stor for at du eller noen som står deg nær, er påvirket av en psykisk helsetilstand.

Helse og sikkerhet er vår høyeste prioritet i Sodexo. Vår fysiske og mentale helse er tett knyttet til sikkerhet.

Din mentale helse påvirker hvordan du tenker, føler og oppfører deg i hverdagen. Det påvirker også din evne til å takle stress, takle utfordringer, bygge relasjoner og komme deg etter tilbakeslag og vanskeligheter som livet byr på. Å ta vare på din mentale helse handler om å et ønske om å støtte håndteringen av en spesifikk psykisk helsetilstand, håndtere følelser på en bedre måte, eller bare føle seg mer positiv og energisk. Det er mange ting du kan gjøre for å ta vare på din mentale helse.

Vi gir deg 10 tips for å ta vare på din mentale helse og dine kjære, venner og kolleger. Ved å lese følgende vil du starte det aller første trinnet med å ta vare på din mentale helse og få mest mulig ut av livet.

1. Sett pris på deg selv

Behandle deg selv med vennlighet og respekt. Sett av tid til hobbyene og favorittprosjektene dine, eller til å lære noe nytt. Gjør for eksempel et daglig kryssord, mediter, jobb i hagen, ta dansetimer, lær å spille et instrument eller lær deg et annet språk.

2. Spis sunt og drikk vann

Hjernen din trenger en blanding av næringsstoffer og væsker for å holde seg sunn og fungere godt, akkurat som de andre organene i kroppen din. Et kosthold som er bra for din fysiske helse er også bra for din mentale helse.

3. Få rikelig med søvn

Søvn er veldig viktig for vår fysiske og mentale helse. Søvn hjelper til med å regulere kjemikaliene i hjernen vår som overfører informasjon. Disse kjemikaliene er viktige for å håndtere humøret og følelsene våre. Hvis du hopper over noen timer her og der, kan det gå ut over humøret, energien, konsentrasjon og evne til å håndtere stress. På lang sikt kan kronisk søvntap ødelegge helsen din.

4. Hold deg aktiv

Kroppen og sinnet henger tett sammen. Når du forbedrer din fysiske helse, vil du automatisk oppleve større mental og følelsesmessig velvære. Fysisk aktivitet frigjør også endorfiner, kraftige kjemikalier som løfter humøret og gir ekstra energi. Regelmessig trening eller aktivitet kan fremme mental helse, lindre stress, forbedre hukommelsen og hjelpe deg til å sove bedre.

5. Sosiale relasjoner

Uansett hvor mye tid du bruker på å forbedre din mentale og følelsesmessige helse, vil du fortsatt trenge andres selskap for å føle deg på ditt beste. Det beste er å møte venner og familie, men det er ikke alltid mulig. Du kan også ringe på telefon eller Facetime, sende tekstmeldinger eller chatte med dem på nettet i stedet. Hold kommunikasjonslinjene åpne: det er bra for deg!

6. Omsorg for andre

Å hjelpe andre er ikke bare bra for menneskene du hjelper; det er bra for deg også. Å være der for noen kan hjelpe med selvtilliten din og få deg til å føle deg bra. Å føle tilhørighet i et fellesskap er avgjørende for din mentale helse. Du kan prøve å være frivillig for en lokal veldedighet, eller bare være en god nabo.

7. Ta deg tid til å le

Når vi ler, produserer kroppen endorfiner, som anses å være "lykkehormonet". Vi frigjør også hormonene dopamin og serotonin, nevrotransmittere som har ansvaret for vår motivasjon og balanserer humøret vårt. Alle disse stoffene bekjemper flere psykiske lidelser som depresjon og angst, samt øker din generelle helse og velvære. Og jo mer intens latteren er, jo mer hjelper den oss å beholde et positivt syn på livet.

8. Ta en pause

Skifte omgivelser eller tempo er bra for din mentale helse. Det kan være en fem-minutters pause fra pliktene hjemme, en halvtimes lunsjpause på jobben, en kort meditasjon, en kort spasertur ute eller en helg med å utforske et nytt sted. Noen få minutter kan være nok til å stresse ned. Gi deg selv litt egentid.

9. Håndter stress

Stress er ofte uunngåelig, men å vite hva som utløser stress og vite hvordan du skal takle er nøkkelen til å opprettholde god mental helse. Prøv å håndtere dine ansvarsområder og bekymringer ved å lage en liste eller en tidsplan over når du kan løse hvert problem. Hvis du bryter ned bekymringene og det som stresser deg, og skriver dem ned, innser du ofte at de er håndterbare. Prøv å unngå å utsette og ta opp utfordringene dine direkte.

10. Be om hjelp

En av de viktigste måtene å holde deg mentalt frisk på er å gjenkjenne når du ikke har det bra, og å vite når du skal be om hjelp. Det er ingen skam å spørre noen om støtte hvis du trenger det. Alle går gjennom perioder hvor de ikke har det så bra. Du kan prøve å snakke med venner eller familie, eller lederen din på jobben, eller hvis du tror din mentale helse påvirker deg negativt, kan du snakke med legen din.

Trenger du noen å snakke med?

Ta kontakt med Mental Helse på telefon 116 123 eller chat sidetmedord.no

Tilbake til toppen