Nytt fra Sodexo

Hold deg oppdatert!

Ta vare på deg selv!

03. april 2020

Vi vil gi deg noen tips til hva du kan gjøre for at du skal ha det bra, i kropp og sinn, og samtidig hjelpe til at andre får det litt bedre.

Ta vare på deg selv!

Mental helse

Hverdagen er totalt forandret for oss alle. De strenge tiltakene som er iverksatt kan oppleves som skremmende. Og mangel på menneskelig kontakt vil gjøre at flere kjenner på ensomhet. Mange har blitt permittert fra arbeidet og det skaper ytterligere bekymringer. 

Det er ingen tvil om at vår mentale helse settes på prøve i denne tiden.  

Vi vil gi deg noen tips til hva du kan gjøre for at du skal ha det bra, i kropp og sinn, og samtidig hjelpe til at andre får det litt bedre. Kanskje er dette en gylden mulighet for deg å lære noe nytt om deg selv, skape noen gode vaner og utvikle deg som menneske?

Vi skal ta vare på oss selv, men vi skal også ta vare på hverandre. 

1.    Oppretthold sunne vaner

Det er lurt å opprettholde sunne vaner. Pass på at du får nok søvn, spiser sunt og holder deg fysisk aktiv. Hvis dette ikke er vaner du har i dag, så kan det være tiden nå for å starte med å endre på dine vaner. Det vil kroppen og sinnet ditt takke deg for. 

2.    Vær fysisk aktiv

Fysisk aktivitet frigjør endorfiner som bidrar til å redusere stress og angst. Etter fysisk aktivitet vil du få en større ro i kroppen og mange kjenner at de sover bedre. På nettet finner du mange tips til trening innendørs. Er du medlem på SATS så har de et stort tilbud av digital fysisk og mental trening gjennom SATS online trening. Eller du kan bruke hoppetau eller sette på noe musikk du liker og dans! Mulighetene er mange også utendørs. Gå deg en lengre tur, løp, ta deg en sykkeltur eller lek ute med barna. 

3.    Snakk med familie og venner på videochat

Menneskelig kontakt er viktig, spesielt i utfordrende tider. Nå som vi ikke kan møtes i like stor grad, så må vi finne andre måter og treffes på. Det finnes mange app`er og programmer man kan bruke for videochat. Lær de eldre i familien å bruke dette slik at dere kan ha digitale familietreff. 

4.    Begrens antall ganger du leser/ser nyheter

Nyhetssendingene og sosiale medier er fulle av nyheter om korona-epidemien. Noen medier bruker store, skremmende overskrifter som det er lett å bli påvirket av. Man skal selvsagt holde seg oppdatert på situasjonen, men begrens det til 1-2 ganger om dagen og forhold deg til offisielle kilder til informasjon. 

5.    Lag deg nye rutiner for hverdagen 

Vi har alle våre hverdagsrutiner, og det kan være lurt å skape noen gode rutiner for den nye hverdagen.  Stell deg og kle på deg som vanlig om morgen. Ta på deg ”vanlige” klær og unngå å gå rundt i pysjen hele dagen. Spis måltider til faste tider. Og planlegg tid til fysisk aktivitet.  

6.    Gå deg en tur! 

Vær utendørs minst 30 minutter hver dag. Frisk luft og vitamin D er godt for deg. Vi er heldige i Norge som har mye plass og fin natur rundt oss. Bruk muligheten!  

7.    Pust!

Pusten kan hjelpe deg til å redusere stress i kroppen . Gjennom yoga og meditasjon kan man lære seg å puste ordentlig . Men hvis det ikke er din greie, sett deg med rett rygg, senk skuldrene, lukk øynene og ta 10-12 dype, lange åndredrag ned i magen.  Prøv deg neste gang du kjenner deg overveldet eller stresset!

8.    Bruk tiden på noe meningsfylt 

Utnytt denne tiden til å gjøre ting som du ellers ikke har så mye tid til, og som er meningsfylt for deg. Det kan være å lese en bok, fotografering, spille et instrument, strikke, sy, pusle puslespill, plante i hagen eller på verandaen osv. Det kan også være tiden for å sette i gang med et hjemmeprosjekt eller fullføre det oppussingsprosjektet du ikke fikk fullført. Hvis du er nysgjerrig og vil lære mer om et tema, så bruk tiden til å tilegne deg ny kunnskap. Det kan være gjennom internett, bøker, podcast og online webinarer. Det er så mange som er kreative om dagen, og det tilbys quiz, virtuelle museumsbesøk, vinsmaking osv.  På Facebook har de en funksjon som heter arrangementer. Her finnes det mange ting du kan delta på virtuelt. 

9.    Vis omsorg for andre 

Å hjelpe andre er ikke bare bra for de du hjelper, det er også bra for deg. Å være til hjelp for andre kan gi deg bedre selvfølelse og gjøre at du føler deg bra med deg selv. Så sørg for å gi litt positiv oppmerksomhet til de rundt deg også. Kanskje du kan overraske en god nabo eller noen i familien med hjembakt kake. Eller kjøpe en blomst å levere hjem på døra til en du føler fortjener det. 

10.    Be om hjelp 

Alle takler utfordrende situasjoner på ulik måte, og kanskje er det summen av mange ting som gjør at du opplever en spesielt krevende tid nå. Alle går gjennom perioder i livet hvor de ikke føler seg på topp, og det er ingen skam å be om støtte fra andre om man føler seg nedfor eller stresset. Søk støtte hos en venn eller familiemedlem, arbeidsgiver eller legen din. 
 

Tilbake til toppen