Nytt fra Sodexo

Hold deg oppdatert!

Møteplass for ukrainske flyktninger

19. desember 2022

Ulike mennesker med ulike historier; men alle med dette til felles: de måtte rømme fra landet de elsker. Denne høsten har Sodexo i samarbeid med Anthon Eiendom og Mastercard arrangert «POP UP DINNER» i Oslo. For å gi ukrainske flyktninger en sårt trengt møteplass.

Møteplass for  ukrainske flyktninger

Samarbeid, mat og møteplass

Ideen kom opp som en videreføring etter det private initiativet «POP UP SHOP – Ukraina HUB» på Skøyen, hvor Sodexo ble spurt om å sponse te og kaffe til en ukrainsk møteplass. 
Kirstine Holst er leder for bærekraft og strategi i Sodexo, hun forteller:

Mange ukrainere satt mye for seg selv da de kom til Norge. Vi ville lage en lavterskel møteplass for dem, og tok derfor kontakt med våre samarbeidspartnere Mastercard og Anthon Eiendom. De stilte gladelig opp med både økonomiske midler og lokaler, og vi har tatt oss av det vi kan best, nemlig matlagingen. 

Denne høsten har det blitt arrangert tre pop up middager i Øvre Vollgate i Oslo sentrum, og det har vært et populært initiativ med over 60 deltakere. På årets siste arrangement var det 80 gjester. 

Traumatisert deltaker ble trygg aktivitetsleder

Rundt bordene i kantina denne onsdagskvelden i desember var det alle slags mennesker. Eldre ektepar, småbarnsforeldre, barn som akkurat hadde lært seg å gå, og barn som nærmet seg tenårene. Blant gjestene var blant annet en ukrainsk journalist ved navn Oksana Kharchenko. Oksana forteller sin vonde historie, om foreldrene som er igjen i Kyiv. Om hvordan hun, allerede under ett år etter at hun kom til Norge, har måttet flytte gjentatte ganger, fordi hun plages av krigstraumer som vekkes til live av sprengningsarbeidet rundt om i Oslo. 

Oksana var på leting etter et ukrainsk nettverk da hun kom til Norge, og fikk det da hun ble med som deltaker under den første «pop up» middagen før sommeren. Under de to siste middagene har Oksana valgt å ta en mer aktiv rolle, som organisator for ukrainsk underholdning, lek og tradisjoner. - It gives me energy to give them energy, sier hun når jeg spør hvordan hun har energi og overskudd til dette. - I want to feel useful.

En velsmakende, velgjørende middag

Middagen på dette førsjulsarrangementet ble tilberedt av Rune Sandmoe og hans team. På menyen var det deilig julemat, bestående av kalkunfilet, rosenkål, og poteter, med kaffe og riskrem. Stemningen var god og i ukrainsk tradisjon var det sang og skåling. Ukrainerne skåler for hverandre i flere omganger. De skåler først for venner. Deretter for hverandres helse. Så for kjærligheten, og slik fortsetter det. 

Pop up middagene har vært en suksess, og Sodexo og våre samarbeidspartnere er godt fornøyde med arrangementene. For Sodexo er det viktig å ta et samfunnsansvar og bidra med frivillig innsats.

Tilbake til toppen